Fäldt Biodlingar Logo Panoramabild med bi på blomma

Vanliga frågor om honungen

Är vår honungen ekologisk?
Vår honung är inte ekologiskt certifierad. Kraven som idag ställs för ekologisk biodling är bland annat att bisamhällena måste stå på en plats där odlingar och naturområden inom en radie av 3 kilometer ska vara ekologiska - ett krav som är väldigt svårt att uppfylla här på Söderslätt.

Däremot använder vi inga läkemedel och endast ekologiska metoder för att behandla våra samhällen mot sjukdomar i våran biodling.

Kan man lämna tillbaka burkarna för att fylla de med ny honung?
Vi tar inte emot begagnagnade burkar i vår produktion. Anledningen till detta är att det inte tillåts enligt branschstandard att använda begagnat embalage.

Denna bestämmelse är till stor del principiell och burkarna går utmärkt att återanvända många gånger till att förvara eget livsmedel i. Annars går det bra att lämna till återvinning på någon av kommunens återvinningstationer.

Varför är det vita strimmor på insidan av burken?
Ibland kan honungen få vita strimmor och ett slags rimfrostliknande område eller släppa från glaset på insidan utav burken. Detta är inget ovanligt fenomen och är ett bevis för att honungen haft låg vattenhalt när den tappades på burk.